Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 7 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Nízkosacharidové režimy (low carb diet, cyklická ketogenní dieta, přerušované hladovění) a jejich vliv na kardiorespirační zdatnost, tělesné složení, svalovou sílu, sportovní výkon a na odolnost svalových buněk proti zátěži
Kysel, Pavel ; Vilikus, Zdeněk (vedoucí práce) ; Otáhal, Jakub (oponent) ; Stackeová, Daniela (oponent)
Nízkosacharidové diety jsou diskutovaným tématem v souvislosti se sportovními výkony, nadváhou a obezitou, ale i se zdravotním stavem jedince. Vliv na zdraví a kondici je stále nejednoznačný. Cílem této práce bylo porovnat a zjistit vliv nízkosacharidové, v tomto případě ketogenní diety, na tělesné složení, sportovní výkon při různém zatížení a hladiny vybraných cirkulujících cytokinů. Naše studie se zaměřila na zkoumání účinků cyklické ketogenní redukční diety (CKD) vs. nutričně vyvážené redukční diety (RD) kombinované s pravidelným odporovým/aerobním tréninkem u zdravých mladých mužů po dobu 8 týdnů. Účastníci v obou skupinách CKD a RD snížili svou tělesnou hmotnost, množství tělesného tuku a hodnotu indexu tělesné hmotnosti (BMI). Ve skupině CKD se snížil objem beztukové hmoty (čisté tělesné hmotnosti) a množství vody v těle. Ve skupině RD se však objem těchto parametrů významně nezměnil. Parametry svalové síly nebyly u skupiny CKD ovlivněny, zatímco maximální silové výkony při stahování kladky na prsa a tlaku dolních končetin se u skupiny RD zvýšily. Podobně nebyly ovlivněny vytrvalostní výkony ve skupině CKD, naproti tomu maximální výkon a maximální spotřeba kyslíku se ve skupině RD zvýšily. Naše zjištění naznačují, že u zdravých mladých mužů podstupujících odporový a aerobní trénink s...
Obezita v domovech seniorů
Jančarová, Kateřina ; Káňová, Marcela (vedoucí práce) ; Petřeková, Karin (oponent)
Diplomová práce se zabývá obezitou v domovech seniorů a v domovech se zvláštním režimem. Cílem práce je zjistit rozložení obézních klientů v sociálních zařízeních, zjistit přítomnost sarkopenie mezi obézními klienty, podávanou redukční dietu a edukovanost klientů o redukční dietě, obezitě a jejich následcích. Teoretická část diplomové práce popisuje problematiku stárnutí, obezity a sarkopenie. V praktické části je potvrzena přítomnost obezity u zařazených klientů na základě výpočtu BMI, poměru pas/boky a změření množství tukové hmoty. Je zjištěna četnost obezity androidní a gynoidní. Dále je zjištěna přítomnost sarkopenie u obézních klientů na základě měření síly stisku ruky dynamometrem a měření svalové a tukové tkáně přístrojem Tanita. Je zjištěna přítomnost redukční diety a edukovanost klientů o dietě a riziku obezity. Jsou zhodnoceny jídelní lístky a jejích nutriční složení. Je vyhodnocen dotazník, jehož otázky jsou zaměřeny na životní styl klientů, především snižování tělesné hmotnosti během života, jídelní zvyklosti a pohybovou aktivitu. Na základě poznatků teorie a praxe bylo předpokládáno, že obézní klienti tvoří minoritní část seniorů v sociálních zařízeních, ale většina z nich bude trpět sarkopenií. Dále bylo předpokládáno, že nebudou dostatečně edukováni o rizicích obezity a o redukční...
Drženích redukčních diet u žáků druhého stupně na vybrané základní škole
Vrátná, Petra ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Hanušová, Jaroslava (oponent)
Diplomová práce je cílena na držení redukčních diet u žáků druhého stupně vybrané školy. Teoretická část popisuje pubertální věk, správnou životosprávu vzhledem k vývoji žáků, typy redukčních diet, alternativní stravu a následnou pohybovou aktivitu. Zabývá se rovněž i nemocemi, které mohou být vyvolané častým držením redukčních diet. V závěrečné části jsou zmíněné vzdělávací oblast Výchova ke zdraví a Tělesná výchova v Rámcovém vzdělávacím programy a Školním vzdělávacím programu ZŠ Dobiášova. Praktická stránka práce obsahuje zjištění počtu žáků druhého stupně (6. - 9. ročníků) na vybrané liberecké škole, kteří drží nebo drželi redukčních diety, následné rozhovory s žáky vedoucí k objasnění, proč a za jakých okolností žáci chtěli nebo chtějí držet redukční diety. K získání informací jsou použity kvantitativní metoda dotazníkového šetření, strukturovaný rozhovor vedený s vybranými žáky a následně vytvoření přípravy hodiny s tématem redukční diety. Výzkumná praktická část přináší pozoruhodné informace, které se týkají velkého množství žáků držících redukční diety.
Analýza stravovacích směrů v současnosti
Augustinová, Michaela ; Vančata, Václav (vedoucí práce) ; Přívratský, Vladimír (oponent)
Tato práce si klade za cíl popsat zvolené výživové směry v ohledem nejen na fyziologické potřeby člověka. Výživa v současné době představuje velice důležitý aspekt pro náš život, a proto pro možnost využití alternativních výživových směrech je nezbytné dobře znát reálnou výživu, nutnou pro každého jedince. Především k těmto poznatků bylo přihlíženo při dalším zpracování bakalářské práce. K popisu zvolených směrů přispěly provedené analýzy dle vybraných kritérií, které byly definovány z faktorů ovlivňujících výběr daného výživového směru. V praktické části byly tedy srovnány zvolené výživové směry a závěry z těchto analýz byly sumarizovány a mohou pomoci při výběru vhodného výživového směru pro jedince. Klíčová slova Výživa Zdraví Životní styl Potraviny Dieta
Nízkosacharidové dietní režimy a jejich efekt na tělesné složení a sportovní výkon
Kysel, Pavel ; Jandová, Soňa (oponent)
Vliv nízkosacharidových dietních režimů na fyzickou zdatnost je stále kontroverzní. Nízkosacharidové diety mají za úkol restrikcí sacharidů minimalizovat dopady na sportovní výkon, zároveň optimalizovat tělesnou kompozici úbytkem podkožního tuku při maximálním zachování svalové hmoty. Cílem této práce je provést rešerši současné odborné literatury a vědeckých studií, a zjistit efekt nízkosacharidových a potažmo i ketogenních diet na tělesné složení a sportovní výkony různého typu. Dílčími úkoly je poté definovat okolnosti, které s hlavním cílem souvisejí, případně jsou od něj odvozeny tzn. jednotlivé pohybové schopnosti včetně jejich rozvoje a okolností vedoucích k ovlivnění sportovního výkonu, dále pak oblast tělesného složení jedince a samozřejmé okolnosti příjmu potravy. Nezbytnou součástí je co nejaktuálnější reference a postihnutí hlavních rozdílů nízkosacharidových diet v celé jejich šíři. Výsledky jsou různorodé, nicméně se ukazuje, že u vytrvalostních sportovců se přibližně po týdnu tělo adaptuje na stravu bohatou na tuky a obecně oxidace tuků poskytuje dostatek energie ve formě intramuskulárních triacylglycerolů či volných mastných kyselin v plazmě. Teoreticky by tak mělo docházet šetření svalového glykogenu, jako nejcennějšího energetického zdroje pro sportovní výkon delšího trvání v...
Drženích redukčních diet u žáků druhého stupně na vybrané základní škole
Vrátná, Petra ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Hanušová, Jaroslava (oponent)
Diplomová práce je cílena na držení redukčních diet u žáků druhého stupně vybrané školy. Teoretická část popisuje pubertální věk, správnou životosprávu vzhledem k vývoji žáků, typy redukčních diet, alternativní stravu a následnou pohybovou aktivitu. Zabývá se rovněž i nemocemi, které mohou být vyvolané častým držením redukčních diet. V závěrečné části jsou zmíněné vzdělávací oblast Výchova ke zdraví a Tělesná výchova v Rámcovém vzdělávacím programy a Školním vzdělávacím programu ZŠ Dobiášova. Praktická stránka práce obsahuje zjištění počtu žáků druhého stupně (6. - 9. ročníků) na vybrané liberecké škole, kteří drží nebo drželi redukčních diety, následné rozhovory s žáky vedoucí k objasnění, proč a za jakých okolností žáci chtěli nebo chtějí držet redukční diety. K získání informací jsou použity kvantitativní metoda dotazníkového šetření, strukturovaný rozhovor vedený s vybranými žáky a následně vytvoření přípravy hodiny s tématem redukční diety. Výzkumná praktická část přináší pozoruhodné informace, které se týkají velkého množství žáků držících redukční diety.
Analýza stravovacích směrů v současnosti
Augustinová, Michaela ; Vančata, Václav (vedoucí práce) ; Přívratský, Vladimír (oponent)
Tato práce si klade za cíl popsat zvolené výživové směry v ohledem nejen na fyziologické potřeby člověka. Výživa v současné době představuje velice důležitý aspekt pro náš život, a proto pro možnost využití alternativních výživových směrech je nezbytné dobře znát reálnou výživu, nutnou pro každého jedince. Především k těmto poznatků bylo přihlíženo při dalším zpracování bakalářské práce. K popisu zvolených směrů přispěly provedené analýzy dle vybraných kritérií, které byly definovány z faktorů ovlivňujících výběr daného výživového směru. V praktické části byly tedy srovnány zvolené výživové směry a závěry z těchto analýz byly sumarizovány a mohou pomoci při výběru vhodného výživového směru pro jedince. Klíčová slova Výživa Zdraví Životní styl Potraviny Dieta

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.